Last van opgeblazen gevoel in de buik, opgezette of harde buik?

opgeblazen gevoel bui, opgezette buik, harde buikEen bekend en veelvoorkomend gezondheidsprobleem: een opgeblazen gevoel, ook wel bekend als opgeblazen buik of opgezette buik. Het probleem doet zich veelal voor nadat u heeft gegeten. Een opgeblazen gevoel is niet schadelijk maar zorgt wel voor een onprettig gevoel in uw buik. In het maag-darmkanaal is altijd een kleine hoeveelheid gas aanwezig, dat het lichaam geleidelijk verlaat door winderigheid. Darmbacteriën kunnen echter enigszins ontregeld raken door onder andere uw voeding, waardoor gas zit ophoopt en u een opgeblazen gevoel ervaart. Tijdens een opgeblazen buik dient het lichaam het teveel aan gas te verminderen, waardoor het veelal gepaard gaat met winderigheid.

Heeft u voortdurend last van een opgeblazen gevoel en wilt u hiervan af? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten of maak direct een afspraak om uw opgeblazen buik te verhelpen. We voorzien u graag van deskundig advies en verlichten het ‘zware’ gevoel in uw buik met gespecialiseerde behandelingen.

Navigeer snel naar:

Wat is een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een teveel aan gas in uw maag- en darmkanaal. Deze overmatige gasvorming in uw maag- en darmkanaal zorgt voor een drukkend en zwaar gevoel in uw onderbuik, waardoor uw buik soms hard aan kan voelen. Een opgeblazen gevoel kent meerdere symptomen, waardoor u een opgeblazen buik eenvoudig herkent.

> Neem contact met ons op indien u een vraag heeft of meer informatie wenst

Symptomen opgeblazen of harde buik

Er bestaan meerdere symptomen voor een opgeblazen gevoel. Let op: u hoeft niet aan alle symptomen te voldoen.

 • U ervaart een toename in winderigheid en het aantal boeren
 • Een gevoel van minder bewegingsvrijheid
 • Vooroverbuigen zorgt voor een pijnscheut in uw onderbuik
 • Uw onderbuik voelt enigszins hard aan
 • U heeft een opgezette en/of harde buik
 • Misselijkheid

In de meeste gevallen is een opgeblazen gevoel of opgezette buik geen reden tot paniek. Toch is het ook mogelijk dat andere maag- en darmklachten het opgeblazen gevoel veroorzaken. Indien uw opgeblazen buik gepaard gaat met onderstaande gezondheidsklachten, raden we aan contact op te nemen met uw huisarts.

 • Ondragelijke buikpijn
 • Koortsverschijnselen
 • Aanhoudende slaapproblemen
 • Braakneigingen
 • Diarree
 • Toenemend maagzuur
 • Bloedverlies bij ontlasting

Oorzaken opgezette buik

Er zijn meerdere oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan het ontstaan van een opgeblazen gevoel in uw buik. Hoofdzakelijk wordt een opgeblazen buik veroorzaakt door ontregelde darmbacteriën en overmatige luchtinname. Zo bestaan er meerdere oorzaken voor een opgezette buik, zoals:

 • Overmatige luchtinname door het te snel eten van uw voedsel en slecht kauwen
 • Kauwgom kauwen leidt tot meer luchttoevoer
 • Het eten van gasvormende producten, zoals ui, kool en bonen
 • Vet, pittig of kruidig voedsel
 • Voedselintoleranties
 • Stress, roken en alcohol
 • Het gebruik van medicijnen

Daarnaast is het ook mogelijk dat een onderliggende darm- of maagaandoening een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

> Heeft u een vraag over de oorzaken van een opgezette buik?

Opgeblazen gevoel in buik verhelpen

Regelmatig last van een pijnlijk en opgeblazen gevoel in uw buik is onwenselijk. Daarom is The Body Tuning Clinic in Amsterdam gespecialiseerd in behandelingen om een opgeblazen en opgezette buik te verhelpen. We bespreken uw klachten, bepalen de onderliggende oorzaken en stellen een persoonlijk behandelplan op om uw opgeblazen gevoel te verminderen of zelfs volledig te verhelpen. We zijn gespecialiseerd in meerdere behandelingen op het gebied van een opgeblazen buik:

Colon hydrotherapie: Darmspoeling

Uw dikke darm is de belangrijkste factor in het uitscheiden van gifstoffen, waardoor uw dikke darm een bron van gezonde darmbacteriën en gassen is. Hoe harder uw dikke darm moet werken, hoe meer gas er vrijkomt in uw buik. Tijdens een darmspoeling reinigen onze ervaren therapeuten uw gehele dikke darm door middel van het doorspoelen met lauw water. Hetgeen ook wel bekend staat als colon hydrotherapie. Met behulp van een grondige darmreiniging verwijderen we aangekoekte ontlastingsresten en stimuleren we de peristaltische beweging van uw dikke darm. Hierdoor verbetert uw spijsvertering en vermindert u de kans op een opgeblazen gevoel. Een darmspoeling is geheel pijnvrij.

> Meer weten over een darmspoeling of direct een afspraak maken?

Opgeblazen gevoel voorkomen

Naast onze therapeutische behandelingen voor het verhelpen van uw opgeblazen buik, zijn er ook verschillende manieren om zelf een opgeblazen gevoel te voorkomen of verminderen. Deze technieken hebben veelal te maken met het aanpassen van uw huidige voedingspatroon en levensstijl.

 1. Eet niet te snel en te veel
  Veel mensen hebben de neiging om snel en veel te eten in een relatief korte periode. Hierdoor komt er gemiddeld meer lucht in uw buik dan wanneer u rustig eet en zorgvuldig kauwt. We raden u dus aan om rustig te eten en grondig te kauwen voordat u uw eten doorslikt. Daarnaast doet u er goed aan om uw maaltijden zorgvuldig te verdelen over de dag. Een lege maag produceert namelijk meer gassen, waardoor de kans op een opgeblazen gevoel toeneemt.

 2. Minder vet, pittig en gekruid voedsel
  Vet, pittig en stevig gekruid voedsel kunnen de bacteriën in uw maag- en darmstelsel ontregelen. Dit geldt ook voor gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, ui en kool. Bacteriën in uw maag- en darmstelsel moeten meer schadelijke stoffen scheiden, waardoor er meer gassen ontstaan. We raden dan ook aan een vezelrijk voedingspatroon te hanteren, wat uw spijsvertering stimuleert en de kans op een opgezette buik verkleint.

 3. Beweeg voldoende
  Door voldoende te bewegen, heeft uw lichaam meer energie nodig, waardoor de verbranding en daarmee uw spijsvertering gestimuleerd wordt. Daarnaast zorgt regelmatige inspanning er ook voor dat uw stresslevel naar beneden gaat. Stress zorgt namelijk ook een van de oorzaken die een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

 4. Gebruik van probiotica
  Zoals eerder vermeld ontstaat een opgezette en harde (onder)buik voornamelijk door ontregelde darmbacteriën. Priobiotica zijn goedaardige bacteriën die in de dikke darm voorkomen en vormen samen met de slechte bacteriën de darmflora. Goede darmbacteriën stimuleren de afbraak van voedsel en de opname van belangrijke voedingsstoffen. De goede bacteriën zijn echter regelmatig uit balans, waardoor u een opgeblazen gevoel ervaart. Met het gebruik van probiotica neemt u extra goede bacteriën in, waardoor u uw darmwerking stimuleert.

Vragen over een opgeblazen gevoel buik? Neem contact op

Heeft u vragen over uw opgeblazen gevoel of bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw opgeblazen buik te verminderen of zelfs volledig te verhelpen? We voorzien u graag van deskundig advies en beantwoorden al uw vragen. Vul onderstaand contactformulier volledig in of contacteer ons via: